Неділя М’ясопусна

Неділя М’ясопусна

Останній або Страшний Суд

(Мат., ― 25, 31 – 46)

Повчання про Страшний або Останній суд було сказано Ісусом Христом декілька днів до розп’яття. Бог створив наших предків Адама і Єву і вони жили в раю. “І створив Бог Людину за образом Своїм, за образом Божим створив її; чоловіка і жінку створив їх” (Буття 1, 27). Бог приходив до Адама і Єви і з ними говорив. Бог створив людей для вічного життя. По намові диявола, Адам і Єва з’їли з дерева пізнання добра і зла, що було заборонено Богом. Вони згрішили, тобто порушили заповідь Божу. Адам і Єва пізнали зло і стали смертними людьми. Вони в собі знівечили подобу Божу і за це були вигнані з раю.

Милосердя Боже є дуже велике. Бог посилав пророків через котрих дав основні закони Старого Заповіту, щоб люди провадили праведне життя. Бог обіцяв через пророків, що прийде Спаситель, Котрий визволить людей від гріхів і наверне їх назад до Бога. Тим Спасителем є Господь Ісус Христос, Друга Особа Святої Трійці, Син Божий, Котрий зійшов з неба й прийняв тіло від Духа Святого і Пресвятої Діви Марії. Ісус Христос почав такими словами: “Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!” (Матвій 4, 17). Покаяння значить залишити гріховне життя і почати жити по законам Божим. Тут Ісус Христос говорить про «Царство Небесне», а не про рай на землі в якому були Адам і Єва. Бог ставить нас нас на вищий рівень ніж Адама і Єву бо після упокоєння забирає душі праведників до Себе на небеса, де вони будуть жити в оселях Божих завжди.

Для спасіння душі найперше є конечна сильна віра в Бога і праведне життя. Від сильної віри залежать всі наші діла, які ведуть до спасіння як дотримування заповідей Божих, усердна молитва, відвідання храму Божого, добрі діла та каяття в своїх гріхах. Православні Християни, які себе духовно підносять, каються в своїх гріхах в святій сповіді і причащаються Святих Тайн Христових унаслідують вічне блаженство у Царстві Небеснім після відходу з цього світу.

Перед воскресінням Лазара, Ісус Христос говорить до Марфи: “Я воскресіння й життя. Хто вірує в Мене – хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене – повіки не вмре. Чи ти віриш цьому?” Вона відповідає: “Так Господи! Я вірую, що Ти Христос, Син Божий, що має прийти на цей світ.” (Іоан 11, 25-27) Ми ясно бачимо з цих слів Ісуса Христа, що душі праведників є призначені до життя вічного.

Рай є і він чекає на достойні душі увійти до нього. Разом з Ісусом Христом був розп’ятий розбійник котрий покаявся. Христос йому сказав: “Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю” (Лука 23, 43). Ми знаємо з притчі про бідного Лазара і багача, що Лазар після смерті був у раю разом з Авраамом, а багач у пеклі. Також, Лазар, котрого Господь воскресив на третій день, вже був в раю, бо оповідав, що йому там було дуже солодко. На спогад цього, ми приносимо мед на сорокоуст, щоб і нашим спочилим було солодко перебувати в раю.

Великим угодникам Божим Бог відкриває тайни раю. Святий Апостол Павло в другому посланні до Коринтян пише: “Я знаю чоловіка в Христі, що він чотирнадцять літ тому – чи в тілі, чи без тіла, не знаю, знає Бог – був узятий до третього неба. Й чоловіка я знаю такого,- чи в тілі, чи без тіла, не знаю, знає Бог,- що до раю був узятий і чув він слова невимовні, що не можна людині їх висловити” (2 Коринтян 12, 2 – 4). Тут св. ап. Павло пише про себе. Тоді був такий звичай, що хто писав про себе не називав свойого імені, бо це вважалося непристойно.

Св. Андрій Юродивий був взятий до раю і там перебував два тижні. Це той самий св. Андрій, котрий бачив на Покрову Пресвяту Богородицю у церкві на Влахернах в Константинополі. Ми наведемо тільки деякі уривки з оповідання св. Андрія як він перебував на небі. Коли св. Андрій ходив по небі то глянув вниз і побачив як би морську безодню. Св. Андрію здавалось, що він ходить по повітрю, він перелякався і закричав до свого провідника: “Пане, я боюсь, щоб мені не впасти в глибину.” А ангел відповів: “Не бійся, бо нам конечно піднестись ще вище”. Ангел подав руку св. Андрію і вони вже знаходились вище другої сфери в раю, себто в третьому небі. Св. Андрій говорить: “Там я побачив дивних мужів, їх упокоєння і не передати на людській мові радість їх свята.” В третій сфері раю перебувають душі праведників. Тоді вони увійшли в якесь дивне полум’я, котре їх не пекло, а тільки сіяло. Св. Андрій жахнувся, а ангел провідник обернувся, подав йому руку і сказав: “Нам належить піднестись ще вище!”

Тоді вони піднеслись вище третього неба, себто до четвертої сфери, де св. Андрій бачив і чув величезну кількість сил небесних прославляючих Бога.

З вище наведеного, ми тепер маємо уяву про рай. Коли душа розлучається з тілом, то тоді їй ясно пригадується все її життя і всі діла душі на протязі її земного життя. Ми на землі є окружені злими духами – слугами диявола. Вони нас невидимо спокушають до гріхів і цілий час слідкують за нашим життям. Коли душа людини залишає своє тіло, то по душу приходить два ангели – ангел хоронитель і ангел провідник, котрі возносять цю душу на небеса на поклоніння Богу. В той час злі духи підлітають до душі і виявляють всі нею заподіяні гріхи за життя. Тоді ангели говорять про всі добрі діла душі, котрі повинні переважати гріхи, щоб душа людини могла піднестись до Бога і до раю. На сороковий день після смерті, Бог оприділяє місця перебування душі. Це є індивідуальний і перший суд.

Христос говорить: “А ті, що будуть достойні того віку й воскресіння із мертвих... ні вмерти вони вже не можуть, бо рівні вони ангелам, і вони сини Божі, синами воскресіння бувши” (Лука 20; 35, 36). Тут ми бачимо на який високий рівень бог ставить праведників і підвищує їх до ангелів.

Сьогоднішня Євангелія оповідає про Страшний Суд, який буде коли вдруге прийде Господь наш Ісус Христос. Господь прийде у славі при множестві ангелів й тоді буде кінець світу. Цей другий прихід Ісуса Христа буде цілком протилежним від першого перебування Ісуса Христа на землі, коли Він жив як убогий і переслідуваний чоловік. В майбутньому Христос з’явиться у славі як Володар вселеної і засяде на престолі судити живих і мертвих, котрі воскреснуть, окружений величезною силою ангелів.

Про час другого приходу Ісуса Христа ніхто не знає, тільки знає Бог Отець. Про ознаки кінця світу пише святий євангеліст Лука. Ознаки перед кінцем світу будуть такі: “І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і замішання від шуму моря та хвиль. Коли люди будуть мертвіти від страху і чекання того, що йде на весь світ, бо сили небесні порушаться” (Лука 21; 25, 26). З цього опису видно, що наша сонячна система порушиться і прийде кінець світу так як ми його сьогодні бачимо. Тоді прийде кінець фізичному існуванню людей на землі. Тоді тіла живучих людей перетворяться в тіла духовні. Про це ясно говорить святий апостол Павло в першому посланні до Коринтян: “Ось кажу я вам тайну: не всі ми заснемо, та всі перемінимось, - раптом, як оком змигнуть, при останній трубі: бо затрубить вона – і мертві воскреснуть, а ми перемінимось” (1 Коринтян 15; 51, 52).

А в першому посланні до Солунян святий апостол Павло пише про другий прихід Господа Ісуса Христа так: “Сам бо Господь із наказом, при голосі Архангела та при Божій трубі зійде з Неба, і перше воскреснуть умерші в Христі, потім ми, що живемо і зостались, будемо схоплені разом із ними на хмарах на зустріч Господню на повітрі, і так завжди будемо з Господом” (1 Солунян 4; 16, 17).

В неділю М’ясопусну ми в Євангелії читаємо як відбувається Останній Суд. Господь прийде у славі з ангелами і засяде на престолі. Зберуться перед Ним всі народи. Христос відділить праведників від грішників, так як пастух відділяє овець від козлів. Щоб ясніше було розуміти науку Господню, то Христос брав приклади з тодішнього побутового життя. За часів Христа вівці і козли паслись разом. Вівці були білі, а козли чорні. Праведники стануть по правій стороні а грішники по лівій. На Останньому Суді Ісус Христос не буде розглядати індивідуальних провин. Господь знає всі помисли і дії людей. Останній або Страшний Суд буде загальним і властиво підтвердженням першого індивідуального, котрий відбувається на сороковий день після упокоєння. На Останньому Суді праведники отримають нагороду і осягнуть Царство Небесне.

Пам’ятаймо, що Останній Суд тільки страшний для грішників, що не покаялись, а для праведників — це є перехід до блаженного вічного життя у Царстві Небеснім. Про це ясно говорить Христос в Євангелії від Іоана: “Поправді, порпавді кажу вам: хто слухає слова Мого, і вірує в Того, що послав Він Мене, - життя вічне той має й на Суд не приходить, але перейшов він від смерті в життя” (Іоан 5, 24).

На превеликий жаль, сьогодні переважаюча більшість людей не ходить до церкви. Це є ознака маловірства або цілковитого невірства. Ніколи не є запізно навернутись до Бога і Його Святої Церкви, але не треба відкладати, бо це гріх. Ісус Христос і ангели радіють на небесах, коли людина повертається назад до Бога. Завжди пам’ятаймо, що наше життя тут на землі є коротке, що по своїй духовності ми є створені за образом і подобою Божою, що ми маємо в собі Богом дану безсмертну душу, яка після нашого відходу від земного життя вертається до Бога. Пам’ятаймо, що ми завжди мусимо бути приготовлені духовно до несподіваного відходу до життя небесного.

Наближаючись до Великого посту, каймось у своїх гріхах, прощаймо провини іншим, стримуймось від гріховних думок, робімо добрі діла, а найголовніше молімось до Бога про прощення наших гріхів. Преподобний Єфрем Сирин, учитель покаяння, навчає нас як отримати прощення гріхів. Він пише: “І так, приступіть, будемо молитись поки є ще час. Тут, поки ми ще в тому житті, завжди можемо умолити Бога. Не трудно нам випросити прощення. Пролиймо сльози поки ще є час, щоб їх прийняти; щоб коли перейдемо в другий світ, то там плач вже буде безкорисний.” Це значить, що покійник на другому світі вже не може сам за себе випросити прощення гріхів. Людина мусить простеляти собі дорогу до Царства Небесного тут на землі.

Надіймось на милосердя Боже до нас грішних, молімо Господа Ісуса Христа, щоб під час Страшного Суду Він сказав нам: “Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте ви Царство уготоване вам від заложення світу” (Мат. 25, 34).

отець Володимир Вронський

Share This:



Next >
You might also like:

Strategic Plan

image
image
Prayer Books
Prayer Books
Calendar 2024
Calendar 2024
Prayer Book
Prayer Book

  

Recent Galleries
Metropolia
Directories
Institutions
Organizations

Mailing Address
Ukrainian Orthodox Church of the USA
P.O. Box 495
South Bound Brook, NJ 08880

Offices:
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Metropolia Center
135 Davidson Avenue
Somerset, NJ 08873