Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Преподобного Іоанна Ліствичника

В імя Отця і Сина і Святого Духа.Амінь.

Возлюбленні в Христі брати та сестри!

Слава Ісусу Христу!

Після Хрестопоклонної Неділі - неділя преподобного Іоанна Ліствичника. Піст досягає вершини. Чи стануть слова покаяння, які ми почуємо в Церкві, нашими власними словами?Сьогоднішнє Євангліє ще раз нагадує нам словами евангелиста Марка про піст та молитву,про віру-щиру та сердечну не лицемірну віру. Хворий отрок одержимий духом німим. Його батько в розпачі. Він зіткнувся з безсиллям учнів. І він не цілком впевнений в силі Учителя. «Якщо що можеш, зглянься і допоможи нам», - говорить він Христу, наполовину вірячи й наполовину сумніваючись. Але, визнаючи свою неміч і волаючи про допомогу, він уже діє як учень Христовий. А найближчі до Господа учні зазнали поразки, бо розраховували тільки на свої сили. Але ж вони отримали владу над духами нечистими! Очевидно, біс німоти міцніше інших. Похвальбі балакучого біса можна протиставити силу слова. Але якщо диявол мовчить, тільки мовчання нашої сердечної молитви, коли ми насправді з Богом, може бути дієвою зброєю. Біс німий - одночасно і біс глухий. Ніколи не буває сатана настільки підступним і небезпечним, як у цьому укритті непробивною глухоти, коли здається, що його тут немає. «Все можливо віруючому» - всемогутньої силою Божою. У наших відносинах з Христом багато що залежить від нашої віри, і багато обіцяється вірі. «Чи віруєш цьому?» «Якщо можеш вірувати», - твоє скам'яніне серце пом'якшиться, і твої духовні недуги будуть зцілені. І як би не був ти немічний, ти можеш встояти до кінця. «Вірую», - говорить нещасний батько. «Нехай слабкість моєї віри не стане перешкодою для зцілення мого хлопця». І він додає молитву про допомогу, щоб більш твердо сподіватися на порятунок Христовий: «Допоможи моєму невірству!». Хто скаржиться на зневіру, повинен звертатися до Христа, щоб Він допоміг йому. І досить буде благодаті Його. «Допоможи мені подолати моє невір'я, дай мені благодаттю Твоєю - силу, в немочі моїй».

Величезний період віддаляє нас від того часу, коли світ мав щастя бачити Христа, слухати Його і отримувати безпосередню від Нього милість, в якій люди завжди матимуть потребу. Ми маємо таке ж щастя, але дається воно нам не інакше, як тільки через віру - віру живу й спасительну.Багато з нас можуть сказати: і ми віруємо, але чому ж не завжди отримуємо по нашій вірі? Відповідь може бути такою: тому що недостатньо віримо, сумніваємося; віримо, а коли нам важко, впадаємо у відчай; холодно віримо або не віримо зовсім. Чи є у нас віра, яку сьогодні сповідував Христу нещасний батько хворого сина? То була віра, яка заповнювала не тільки думки і серця, а охоплювала все людське єство; то була віра, котра заставляла людей забувати про все лише б слухати слова Божественного Вчителя; Саме про таку віру говорив апостол Павло: вона рятувала праведників, перемагала царства, творила правду, затуляла уста левам, гасила силу вогню, зміцнювала в немочі... (Євр. 11).  «Істинно, істинно кажу вам: хто вірує в Мене, діла, котрі творю Я, і він сотворить, і більше цих сотворить» (Ін. 14, 12). Чи можемо ми сказати, що маємо таку віру? І чи маємо ми право дивуватися, чому ж ми, віруючи, не завжди отримуємо по вірі своїй? Як же потрібно молитися й постити? Слово Боже говорить: коли ти молишся, закрий двері свого серця, зосередься на тій бесіді, котру ведеш з Богом, не говори нічого зайвого. Коли молишся, не будь, як лицемір (Мф. 6, 5). Коли стоїш на молитві, прощай (Мк. 11, 25)  Те саме можна сказати і стосовно посту. Щоб піст був спасительним, він повинен бути не тільки обмеженням в їжі. Устами старозавітнього пророка Ісаї Господь учить, що, починаючи піст, ми повинні розірвати союз з усякою неправдою, позбавитися злоби, подати допомогу нужденному, очистити своє серце від злопам'ятства, лицемірства.Молитва і піст,за словами святих отців своїм досвідом пізнавших шлях до спасіння,це два крила,якими душі наші піднімаються від землі на небо до Бога.Як птахові без крил не можливо піднятися від землі в повітря:так і душі нашій без молитви і посту неможливо перейти від життя земного, гріховного до життя духовного небесного.Одно крило для птаха недостатньо для вільного польоту в небі:так ні молитва без посту,ні піст без молитви недостатні християнам для життя по духу Господнього Євангелія!

Навіки Слава!

О.Юрій Касьянов
Святотроїцька парафія УПЦ в США
Чиктовага, Нью-Йорк

Share This:



< PreviousNext >
   UOW Archive            UOL Archive

 Prayer Books              Calendar 2015




 
     
 

Ukrainian Orthodox Church of the USA
P.O. Box 495;
South Bound Brook, NJ 08880
732-356-0090 (Phone) / 732-356-5556 (Fax)

Offices:
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Metropolia Center
135 Davidson Avenue; Somerset, NJ 08873

Email:
consistory@uocofusa.org
webmaster@uocofusa.org



 

  



 News
 Announcements
 All
 
 

Powered by Orthodox Web Solutions